In de omgeving

Het Hunehuis ligt op een stuwwal die is gevormd in de voorlaatste ijstijd. Archeologen hebben vuurstenen pijlspitsen gevonden van rendierjagers, die zo’n 14.000 jaar geleden bivakkeerden aan de rand van het Uffelterveen. Van later datum zijn de hunebedden en grafheuvels die in de omgeving van Het Hunehuis te vinden zijn. Ook de Tweede Wereldoorlog heeft sporen in het gebied nagelaten, informatieborden vertellen je daar meer over. In het Hunehuis kun je hier ook boeken over vinden.

Als je het Hunehuis verlaat, bevind je je in het natuurgebied Het Holtingerveld. Je kunt daar naar hartenlust wandelen en fietsen. Dat kan ook in andere natuurgebieden in de buurt, het nationaal park Dwingelerveld bijvoorbeeld of het Drents-Friese Wold.

Vanuit Het Hunehuis zijn enkele karakteristieke esdorpen te bezoeken, zoals Diever, Orvelte en Oldeberkoop. Je kunt ook een vaartocht maken in het wereldberoemde Giethoorn, dat ook wel het Venetië van het Noorden wordt genoemd, vestingstad Steenwijk bezoeken of wandelen langs de grachten van Meppel. Op een regenachtige dag zijn er in de buurt verschillende musea waar je naartoe kunt gaan: Museum De Proefkolonie in Frederiksoord, het Drents Museum in Assen, de Fundatie in Zwolle, het Gevangenismuseum in Veenhuizen of het Museum van valse kunst in Vledder.

havelterbergzichtnoordelijktnb8602300014561v2lr

Wandelen door de geschiedenis van het Holtingerveld

Vanaf de Toegangspoort Holtingerveld (Van Helomaweg 18) starten drie routes, waarmee je al wandelend van alles te weten kunt komen over de geschiedenis en kenmerkende eigenschappen van de omgeving. Met de rode wandelroute kom je langs de hunebedden, die in het gebied te vinden zijn. De blauwe route heet de ijsroute en die leidt je door een landschap, dat zijn bestaan aan de ijstijd te danken heeft. De groene route is de oorlogsroute is. Die vertelt je meer over wat er op het Holtingerveld gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog.

Middeleeuwse dorpen bezoeken

Brink- en esdorpen kom je overal in Drenthe tegen, ook in de buurt van het Hunehuis. Het plein of veld dat centraal in het dorp ligt, heet de brink. Het woord ‘es’ verwijst naar de gemeenschappelijke akkergrond rond het dorp. De dorpen dateren uit de middeleeuwen. Enkele hebben de status van beschermd dorpsgezicht, zoals Dwingeloo, Eursinge (bij Havelte) en Orvelte. Ze zijn vanaf het Hunehuis eenvoudig te bezoeken. Neem een kijkje in een historische boerderij of ambachtelijke werkplaats en ervaar hoe het leven er vroeger uitzag. (foto van Dwingeloo: Anneke Bloema)

Naam wandelpad - Etappe #

Hunehuis trektocht

16 km
4 uur

Je loopt in twee dagen (2 x 16 kilometer) van Ruinen naar Steenwijk en overnacht in Het Hunehuis. De route gaat door het Drentse landschap en neemt je mee langs historische dorpjes en monumentale hunebedden.

Tips voor activiteiten in de buurt van het Hunehuis

photo3433
PHOTO-2024-12-05-13-32-32 (6)
dwingelderveld_fietsers (1)
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Giethoorn-MarketingOost---Gijs-Versteeg-naamsvermelding-verplicht
karin-broekhuijsen_brl8083 (1)
Bring youself campagne

Natuur

Het Hunehuis wordt omzoomd door heide en bossen. Bij ons verblijf je midden in de natuur. Hier vind je volop stilte en rust.

Oudheid

In de directe omgeving van het Hunehuis kun je eeuwenoude hunebedden en grafkelders tegenkomen.

Fietsen

Er is een uitgebreid netwerk van fietspaden in de buurt van het Hunehuis. Je komt zo in de mooiste natuurgebieden terecht.

Wandelen

In de buurt van het Hunehuis lopen enkele Lange Afstandswandelpaden, zoals het Drenthepad, Maarten van Rossumpad, Stellingenpad en het Overijssels Havezatenpad.

Varen

In Giethoorn en de Weerribben kun je vaartochten maken. Op verschillende plaatsen kun je daarvoor boten huren. (Foto: Gijs Versteeg)

Dorpen

In de wijde omtrek van het Hunehuis zijn gezellige, authentieke dorpen. Daar kun je historische gebouwen bezoeken, zien hoe oude ambachten werden uitgevoerd of op een terrasje wat drinken. (Foto: Karin Broekhuijsen)

Musea

Niet al te ver van het Hunehuis zijn er interessante musea waar je naartoe kunt gaan, zoals het Drents Museum in Assen, de Fundatie in Zwolle of het Gevangenismuseum in Veenhuizen. (Foto: Judith Elders)